Ženeva 2010: Nissan Juke

Nissan-Juke-glavnaPonukan uspjehom Qashqaija, Nissan je u Ženevi predstavio Juke, još manji SUV koji bi trebao odvći dio kupaca gradskih automobila. Ok, ali imamo samo jedno pitanje: zašto je toliko ružan? Ne usuđujemo se prognozirati kako će se prodavati jer primjer Qashqaija pokazao da nema pravila, no usuđujemo se reći: ‘Ne, hvala.’ Jednostavno, vizualni identitet tog automobila vrijeđa estetu u nama.

Juke je konstruiran na Renault-Nissanovoj B platformi, međuosovinski razmak mu je dug 2350 milimetara, dug je 4135 milimetara, širok 1675, a visok 1570 milimetara. Na izvedbama s prednjim pogonom, sprijeda je MacPherson a straga polukruta osovina, dok je na 4×4 modelima stražnji multilink ovjes prenesen s Qashqaija i prerađen za Juke.

Pogon na sve kotače je također dorađena izvedba već poznatog Nissanovog All-Mode 4×4-i sklopa. Naravno, cijelim sustavom upravlja elektronika, koja sada može slati do 50 posto momenta na jedan od stražnjih kotača kako bi spriječila podupravljanje. Cijeli sustav se naziva torque vectoring.

Nissan-Juke-4

U Europi će u početku u ponudi biti tri motora, jedan dizel i dva benzinca obujma 1.6 litara. Snažniji benzinac koristi izravno ubrizgavanje goriva i turbopunjač uz pomoć kojih razvija 190 konja i 240 Nm okretnog momenta. Slabiji benzinac razvija 117 konja uz jedinstven sustav dvojnog ubrizgavanja koji bi pomaže boljem sagorjevanju goriva. Dizelski motor je poznati 1.5 dCI sa 110 konja i 240 Nm okretnog momenta.

Snažniji benzinac s prednjim pogonom i dizelaš s 4×4 pogonom dostupni su s ručnim mjenjačem koji ima šest stupnjeva prijenosa, a u slabijem benzincu s prednjim pogonom manulani prijenos ima pet stupnjeva. Bezstupanjski CVT prijenos (koji se kod Nissana zove Xtronic CVT) opcija je kod benzinaca sa pogonom na sve kotače.

Dizajn donjeg dijela središnje konzole, kažu u Nissanu, inspiriran je spremnikom goriva kod motocikla. Nisu naveli čime je inspiriran vanjski dizajn.

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijePredstavljamo

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (6)

Ostavi komentar | Trackback URL

 1. branko hrehor says:

  tko za đuku pita ili ne dirajte mi đuku:kažu o ukusima se ne raspravlja ,valjda, ali ovaj auto ima “ono nešto”moram priznat meni je dizajan sasvim o.k.mišljenja sam da če biti uspješan model ako se uklopi u nekih 110.000 kuna naravno osnovni model , ozbiljno razmišljam o kupnji ali pobogu ljudi recesija je pa će malo pričekat,neka se riješi dječjih bolesti.

 2. Goran Vuzem says:

  Stvarno ne znamo kolika će biti cijena, teško je reći. No, što se tiče dizajna, nama se auto stvarno ne sviđa.

 3. Marko says:

  Hm, prilično zloban članak. Jasno, o ukusima se ne raspravlja, ali čudno mi je da ste svi u redakciji jednoglasni da je toliko ružan, i da svoj subjektivan stav dominira člankom već od naslova.
  Dizajn je skroz orginalan, auto svakako treba vidjeti u živo. Inače meni je osobno Severina ružna ko lopov, zanima me stav redakcije i o tome…
  Pozdrav.

  Evo i link na Nissan U.K., sa cijenama i opremom…

  http://www.nissan.co.uk/#vehicles/crossovers/juke/juke_findoutmore/discover

 4. Mateo says:

  Meni je isto totalno ružan i još dijeli s renolom neke stvari, iako mi je reno puno bolji od nissana a oba su mi smeće. No ljudima će se sigurno svidjeti pa nema problema za Nissan…

 5. Goran Vuzem says:

  @Marko Mislimo da nije zloban, samo iskren. Nama je Juke jednostavno ružan, i gotovo. Što se tiče ukusa, baš se o njima raspravlja, i to na svakodnevnoj bazi, o kakvim se god proizvodima radilo, bilo obući, odjeći, gadgetima, pa tako i o autima. Mi imamo neki stav, te ga pokušavamo izraziti u svojim člancima. Možda smo potpuno u krivu, ali to je naš stav. :)

  Dizajn je originalan, i u to nema sumnje, cijene u UK smo vidjeli, i čine nam se dobro formirane. Kod nas će vjerojatno biti skuplje, no to je do masivnih trošarina koje država lupa uvoznicima, zato su cijene auta kod nas takve, država uzme ogroman dio kolača.

  Apropos Severine, tu se mišljenja razlikuju. :)

  Hvala na komentaru, cijenimo input čitatelja.

 6. Marko says:

  Hm, da nemate podijeljena mišljenja oko Severine, pomislio bih da vas je Borg asimilirao. No dobro. Jedva čekam da se Juke pojavi u Hrvatskoj, a cijene bi ipak trebale biti pozicionirane ispod Qashqaia…
  Pozdrav redakciji, samo naprijed.

  ps @Mateo :bonk:

Ostavi komentar