Pet stvari koje su zasluga Audi quattra. Plus foto galerija.

Audi-quattro

Audi slavi veliku obljetnicu. Prije trideset godina na salonu automobila u Ženevi je promjenio svijet automobila. Donosimo pregled pet stvari za koje je zaslužan quattro. Uključuju i Bugatti Veyron.

5. Popularizirao je Audi

Prije quattro pogona, Audi se tek bio borio za svoje mjesto pod suncem s Mercedesom i BMW-om. Jednostavno, Mercedes i BMW su bili zericu bolji. No, quattro donio je tvrtki prednost koju niti jedan od konkurenata nije imao, te je upravo pogon uz sve veću kvalitetu interijera doveo do toga da je u nekim stvarima Audi danas ispred BMW-a i Mercedesa.

4. Omogućio je zlatno doba relija

Prije quattra, reli je bio drukčiji. Nakon njegova dolaska, više nikad neće biti isti. Samo je pogon omogućio da automobili pred kraj postojanja Grupe B razvijaju 600 konja i da ih vozači koliko-toliko mogu kontrolirati. Osim toga, sve je više tvrtki počelo razvijati pogon na sve kotače za reli, ali i druge discipline utrka.

Audi-quattro-2

3. Proslavio je Ferdinanda Piëcha

Razvojni direktor projekta Ferdinand Piëch proizvodnjom pogona i automobila dobio je povjerenje. Isto mu je omogućilo da 1998 postane direktor Audija, 1993 predsjednik nadzornog odbora Volkswagena, te da potom kontrolira najvećeg europskog proizvođača automobila – VW Grupu. Tijekom njegovog stolovanja donesena je odluka da se ide u proizvodnju epskog automobila – Bugatti Veyrona.

Audi-quattro-3

2. Potaknuo je razvoj 4 pogona

Audijev quattro pokazao je svijetu da pogon na sve kotače više nije rezerviran samo za terence. Međutim, kao što je to uvijek kad netko prvi usvoji tehnologiju, potrebno ju je usavršiti. Stoga su se pogoni stalno unaprjeđivali, te se i dalje poboljšavaju, sve do današnjeg dana. Naravno, većinu ih kontrolira elektronika.

1.Povećao je prodaju autiju s pogonom na sve kotače

Kud Audi, tud svi. Tako bi se ukratko mogla opisati manija zlatnog doba pogona na sve kotače tijekom osamdesetih, kad su u prodaji bili Audiji 80, 90 i 100 s pogonom na sve kotače, ali Lancia Delta Integrale, Ford Escort RS Cosworth, Toyota Celica GT4, Mitsubishi Lancer GSR, Subaru Impreza WRX, BMW 325 iX, Ford Sierra XR4×4, Peugeot 405 4×4, Opel Calibra turbo, Alfa 155 Q4, Mitsubishi Galant VR4 i Renault 21 Quadra turbo. Prodaja je skočila, a njen rast se nastavio kroz godine bez obzira na činjenicu da od nabrojanih automobila mnogi ne postoje. Tako danas i nema ozbilljnog automobilskog branda koji nema bar neki model s pogonom na sve kotače.

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijeRučna

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (1)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. nike ナイキ メンズ…

    Pet stvari koje su zasluga Audi quattra. Plus foto galerija. : Šesta Brzina…

Ostavi komentar