VW u 2009. godini zaradio 1.9 milijardi eura

VW-koncern

Kad ste mala obiteljska tvrtka iz Wolfsburga koja se bavi proizvodnjom automobila i posjeduje Bugatti, Lamborghini, Seat, Škodu, Scaniu te se spremate progutati Porsche, zaradite nešto i u krizi.

Točnije, 1.9 milijardi eura. Toliko je prošle godine iznosila dobit VW Grupe, najvećeg europskog proizvođača automobila. Osim što će uskoro postati vlasnik Porschea, VW je ušao u partnerstvo sa Suzukijem, što znači da bi ove godine mogao zaraditi još više. Sve o prošlogodišnjim rezultatima možete pročitati u smrtno dosadnoj objavi za medije koju vam donosimo u integralnom obliku, kao i sve druge objave za medije. Samo da znate, mi nismo izdržali čitati dulje od drugog odlomka. Ako ste VW fan, želimo vam sretno čitanje.

“Volkswagen grupa je prošle godine pojačala svoj globalni konkurentni položaj. „2009. godina bila je test za čitavu automobilsku industriju. Volkswagen ne samo da je prošao taj test, već je dokazao svoju snagu i puno bolje se nosio s krizom od svojih konkurenata“ rekao je prof. dr.  Martin Winterkorn, predsjednik upravnog odbora Volkswagen Aktiengesellschaft, na predstavljanju financijskih rezultata tvrtke za 2009. godinu u Wolfsburgu.  „Snaga naše multibrand grupe, naša tehnološka stručnost i sveprisutnost na svjetskim tržištima, kao i naša solidna financijska situacija, pomogli su nam godinu zaključiti s uspjehom, unatoč
negativnim uvjetima na globalnim tržištima“, rekao je Winterkorn. Grupa očekuje porast isporuka, prihoda od prodaje i dobiti iz poslovanja za tekuću godinu. „Volkswagen grupa zadala si je brz ritam prošle godine, a nemamo namjeru usporiti niti u 2010“, istaknuo je  Winterkorn.

„Čak i u tim teškim uvjetima, generirali smo dobit iz poslovanja od 1,9 milijardi eura i povećali neto likvidnost u automobilskom sektoru na  10,6 milijardi eura”, rekao je član upravnog odbora zadužen za sektor financija Hans Dieter Pötsch. „To je velik uspjeh našeg tima u konkurentnoj okolini”, dodao je. Istovremeno Pötsch je istaknuo da dobit iz poslovanja ne uključuje 774 milijuna eura proporcionalnog udjela dobiti koji su zabilježila kineska zajednička ulaganja.
Jedinična prodaja Volkswagen grupe povećala se za 0,6 posto na 6,3 milijuna vozila na globalnom tržištu koje se smanjilo za više od 6 posto. Njezin udio na tržištu putničkih automobila na svijetu narastao je na 11,3 posto (10,3 posto). Najvećim dijelom zahvaljujući značajnom rastu koje su zabilježila kineska zajednička ulaganja. Osim u Kini, jedinična prodaja grupe smanjila se za 6,1 posto. Prihod od prodaje pao je za 7,6 posto u usporedbi s prethodnom godinom, na 105,2 milijardi eura (113,8 milijardi eura).

Prihod od prodaje i dobit iz poslovanja smanjeni su primarno smanjivanjima količine i kombinacija. Devizni tečajevi također su imali negativan utjecaj. Na dobit iz poslovanja od 1,9 milijard eura (6,3 milijardi eura) također su ponovno pozitivno utjecali niži fiksni troškovi i poboljšani troškovi proizvoda zahvaljujući  optimiranim uvjetima nabave i poboljšanjima proizvodnje.  Volkswagen je na taj način zabilježio uštedu od više od 1 milijarde eura. „To pokazuje da i dalje nastavljamo naš sustavan rad na strukturama troškova tvrtke i konstantno optimiziramo naše procese. Također, to demonstrira sposobnost grupe generirati velike prihode, čak i u teškim uvjetima rada”, rekao je Pötsch. Profit grupe nakon oporezivanja iznosila je 911 milijuna eura  (4,688 milijuna eura).

Upravni odbor i nadzorni odbor predložit će godišnjoj generalnoj skupštini da plati dividendu 1,60 eura (1,93 eura) po redovnoj dionici i 1,66 eura (1,99 eura) po povlaštenoj dionici.

Likvidnost automobilskog sektora dodatno se poboljšala u zadnjoj fiskalnoj godini. Smanjivanje skladištenih zaliha i nastavak sustavne discipline troškova i ulaganja omogućili su sektoru da značajno poveća svoju neto likvidnost na
10,6 milijard eura (8,0 milijardi eura). Ovaj iznos već uključuje novčani izdatak od 3,9 milijardi eura za akviziciju 49,9 posto udjela u Porscheu AG. „To je impresivan rezultat i daje nam dobru financijsku osnovu”, rekao je  Pötsch.

U 2009. godini, Volkswagen je uložio oko 5,8 milijardi eura (6,8 milijardi eura ) u automobilski sektor, uglavnom u nove proizvodne kapacitete u Indiji, Rusiji i SAD-u, kao i nove modele kao što su  Polo, Audi A1 i Amarok, kojeg proizvodi Volkswagen gospodarska vozila. Omjer ulaganja u imovinu, tvornice i opremu u odnosu na prihod od prodaje (capex) od  6,2 posto (6,6 posto) stoga je bio u skladu s očekivanjima grupe.

U prošloj godini također su donesene odluke za stvaranje integrirane automobilske grupe zajedno s Porscheom, koja će se ostvariti u nekoliko faza. U prosincu, Volkswagen je kupio
49,9 posto udjela u Porscheu AG. „Spajanje Volkswagena i Porschea u grupu s deset snažnih brandova ima  izuzetnu stratešku, industrijsku i financijsku logiku. U budućnosti ova integrirana grupa  ima potencijal realizirati značajan dodatni rast,“ rekao je Winterkorn.

Još jedan ključni potez bio je dogovor o strateškom partnerstvu sa Suzikijem, prema kojem je grupa početkom 2010. godine dobila 19,9 posto udjela u japanskoj tvrtki.  Partnerstvo Volkswagena i Suzukija spaja dvije uspješne i snažne automobilske tvrtke koje se međusobno idealno nadopunjavaju u mnogo pogleda, na primjer u smislu ponude proizvoda,  globalne distribucijske mreže i proizvodnih kapaciteta diljem svijeta. „Partnerstvo Volkswagena sa Suzukijem omogućit će velik napredak u segmentu mini automobila i na rastućim tržištima Azije“, istaknuo je Winterkorn.

Strategija  2018

Volkswagen grupa je u prošloj fiskalnoj godini nastavila s implementacijom svoje Strategije 2018. Sustavna disciplina troškova i ulaganja grupe ključna je komponenta ove strategije, čiji je cilj Volkswagen učiniti globalnim ekonomskim i ekološkim vođom među proizvođačima automobila.

Osnovni elementi Strategije 2018 uključuju ciljano širenje Volkswagen branda i ponude proizvoda te dodatno pojačavanje njegove globalne nazočnosti. Grupa također želi biti broj jedan u industriji u smislu kvalitete, zadovoljstva kupaca i atraktivnosti kao poslodavac. Nadalje, planira dodatno smanjiti troškove i ulaganja, na primjer značajnim proširenjem svog modularnog pristupa. Također, Volkswagen će nastaviti sa svojim detaljnim istraživanjem i razvojem za proizvodnju ekološki prihvatljivih pogona. Također, strateški će grupirati i progresivno povećavati svoju stručnost u električnim pogonima. Cilj je do 2018. godine postati vodeći proizvođač automobila na tržištu u polju e-mobilnosti.

U sklopu strategije 2018, grupa želi generirati srednjoročnu EBIT maržu od najmanje 5 posto, bez planirane integracije Porschea u 2011. Cilj je srednjoročno povećati broj prodanih vozila na oko 8 milijuna, a preko 10 milijuna do 2018. godine. Prihod grupe od prodaje prije oporezivanja (omjer profita prije oporezivanja u odnosu na prihod od prodaje) tada bi trebao premašiti 8 posto.

Tržišta

U vrlo teškim uvjetima na tržištu, Volkswagen je u prošloj fiskalnoj godini poboljšao svoj snažan konkurentski položaj. Na globalnom automobilskom tržištu koje se smanjilo za 6 posto, najveći europski proizvođač automobila povećao je svoje isporuke za 1,3 posto na 6,3 milijuna

vozila zahvaljujući atraktivnoj i ekološki prihvatljivoj ponudi modela te ostvario dodatni udio na ključnim tržištima. Kina, Njemačka i Brazil zabilježili su najveći rast.

Isporuke u Kini narasle su za 36,7 posto na 1,4 milijuna jedinica (1,0 milijuna). Na njemačkom tržištu, brandovi grupe prodali su ukupno 1,2 milijuna vozila (1,1 milijuna; +17,6 posto). U Brazilu, grupa je povećala isporuke za 9,4 posto na 697,300 jedinica (637,500 jedinica). Iznosi prodaje u SAD-u pali su neznatno u odnosu na prošlu godinu za  samo 5,3 posto na 298,000 jedinica, unatoč teškom pogoršanju na tržištu.

Brandovi i područja poslovanja

Tijekom prošle godine, grupa je lansirala 75 novih modela, nasljednika i poboljšanja proizvoda. „Ovo široko postavljanje branda isplatilo se – posebno u krizi”, rekao je Winterkorn.

Osim lansiranja novih modela poput pete generacije Pola, fokus branda Volkswagen osobna vozila bio je na proširenju nove ponude Golfa koja sada uključuje derivate poput Golfa Plus i Golfa Variant. Isporuke su narasle za 7,8 posto na 4,0 milijuna  vozila. Međutim, jedinična prodaja bila je niža od prethodne godine s 3,5 milijuna  (3,6 milijuna), budući da kineska zajednička ulaganja za proizvodnju automobila nisu uključena u brand Volkswagen osobni automobili. Dobit iz poslovanja u prošloj fiskalnoj godini iznosila je  561 milijun eura  (2,715 milijuna eura) zbog pada u jediničnoj prodaji i kombinacija.

Luksuzan Audi brand proširio je svoju ponudu proizvoda koja sada uključuje modele poput Audi ja A5 Cabriolet i A5 Sportbacka. Također je započela i proizvodnja novog A8. S dobiti iz poslovanja od  1,6 milijardi eura (2,8 milijardi eura), Audi je dokazao da je vrlo konkurentan – čak i u teškim uvjetima na tržištu. Glavni iznosi za marku  Lamborghini, koji su uključeni u iznose za Audi, zabilježili su pad.

Lansiranje SUV-a Yeti i Superba Combi najznačajniji su događaji prošle godine za Škodu. Dobit iz poslovanja češkog branda iznosila je 203 milijuna eura  (565 milijuna eura). Kontinuirani nepovoljni devizni tečajevi također su imali negativan utjecaj na rezultate Škode.

Fokus u SEAT-u bio je na novom Exeu ST. Unatoč sustavnoj implementaciji njegovog programa poboljšanja performanse, brand je zabilježio poslovni gubitak od 339 milijuna eura (poslovni gubitak od  78 milijuna eura). To se uglavnom odražava na pad jedinične prodaje, s teškom situacijom na španjolskom tržištu putničkih automobila koja ima posebno negativan utjecaj.

Bentley je zabilježio poslovni gubitak od 194 milijuna eura (dobit iz poslovanja od 10 milijuna eura) uslijed značajnog pada u jediničnoj prodaji luksuznih vozila.

Volkswagen gospodarska vozila zabilježila su dobit iz poslovanja od 313 milijuna eura
(375 milijuna eura), što uključuje prihod od prodaje brazilskog poslovanja gospodarskih vozila. Scania je zabilježila dobit iz poslovanja od 236 milijuna eura (417 milijuna eura).

Volkswagen financijske usluge značajno su doprinijele dobiti grupe iz poslovanja sa 606 milijuna eura (893 milijuna eura).

Pogled u budućnost

Upravni odbor očekuje da će klima u globalnoj automobilskoj industriji ostati nemilosrdna. Iako se mali oporavak na globalnom tržištu očekuje u 2010. godini, količine postignute u 2007. vrlo se vjerojatno neće ponoviti prije 2012. godine.

„Naša nazočnost u svim ključnim regijama na svijetu, naša strategija multibranda, tehnološka stručnost i najmodernija, ekološki najprihvatljivija i najšira ponuda automobila kao rezultat tih čimbenika  ključne su prednosti naše tvrtke”, rekao je Winterkorn. U 2010., devet brandova Volkswagen grupe predstavit će čitav niz novih modela, a time sustavno proširiti položaj grupe na globalnim tržištima. Tvrtka stoga očekuje da će njezine isporuke biti brojnije nego u 2009. godini.

Očekuje se da će prihod od prodaje grupe i dobit iz poslovanja za 2010. premašiti iznose iz prethodne godine unatoč pomaku u količinama između tržišta. Kamate i nepostojanost tečaja valuta i dalje će negativno utjecati na profit. Volkswagen će se i dalje fokusirati na sustavnu disciplinu troškova i ulaganja i kontinuiranu optimizaciju svojih procesa.”

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijePiaruše

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar