Top 20 povjesnih automobila, drugi dio

Citroen DS

Citroen DS

Drugio dio naše priče o top 20 povjesnih automobila, idealno za razbijanje subotnjeg popodneva. Svi vi koji ste čitali prvi dio, ne strahujte. Ovaj izbor nije mogao proći bez Ferrarija.

Citroën DS
Ovaj je automobil zbog svojeg hidropneumatskog ovjesa nudio sjajnu razinu držanja ceste, udobnosti i uporavljivosti. Imao je i svjetla koja prate zavoje te revolucionaran dizajn. DS je automobil koji je Citroënu dao povijesno mjesto među velikim proizvođačima.
Mercedes 300 SL
Jedan od najpoznatijih dizajna u povijesti, automobil je koji se nalazi u Guggenheimovu muzeju moderne umjetnosti. Osim što je čudo dizajna, 300 SL je bio i čudo tehnike. Riječ je o prvom automobilu na svijetu s direktnim ubrizgavanjem goriva. Cestovna se verzija proizvodila od 1955. do 1963. godine, a trkaća (koja je najzapaženiji uspjeh postigla na iznimno opasnoj utrci Mille Miglia) rađena je od 1952. do 1963. godine. Danas je jedan od najtraženijih oldtimera na svijetu.

Mercedes 300SL

Mercedes 300SL

Toyota Corolla
Iako nije ni lijepa, ni pretjerano brza, niti pretjerano dobro drži cestu, niti je pretjerano udobna, Corolla je postavila Toyotu na mapu svjetskih proizvođača. Taj je automobil dokazao kako je moguće napraviti pristupačno i pouzdano vozilo za mase, što je vrhunsko postignuće.

Toyota Corolla

Toyota Corolla

Renault Espace
S kutijastom ‘jednodijelnom’ karoserijom prvog Espacea Renault je pokrenuo potpuno novu klasu monovolumena koji su danas prvi izbor većine obitelji zahvaljujući nenadmašnoj kombinaciji prostranosti, praktičnosti, varijabilnosti i udobnosti.

Renault Espace

Renault Espace

Ford Mustang
U želji da stvori sportski automobil za širu populaciju, Ford je prije više od 40 godina predstavio Mustang koji je snažnim motorima i nezamjenjivim ‘muscle car’ karakterom ušao u povijest kao jedan od najboljih američkih automobila svih vremena.

1964 1/2 Ford Mustang

Volkswagen Golf
Jedan od najvažnijih automobila prošlog stoljeća, Volkswagen Golf zaslužan je za začetak kompaktne klase u kojoj je i danas mjerilo svim konkurentima. Tijekom posljednjih šest generacija Golf je oblikovao automobile koje danas vozimo.

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf

Audi Quattro
Zahvaljujući pogonu na sve kotače, Audijev Quattro zauvijek je promijenio reli natjecanja, ali i način na koji doživljavamo sportske automobile. Više od četvrt stoljeća nakon predstavljanja pogon na sve kotače postao je ključnim dijelom mnogih Audijevih modela, ali je i utjecao na mnogo toga u automobilskoj industriji.

Audi Quattro

Audi Quattro

Jaguar E-Type
Koristeći iskustva iz automobilskih natjecanja, Jaguar je početkom 60-ih godina prošloga stoljeća stvorio roadster koji je voznim osobinama zauvijek promijenio sve buduće modele ovog proizvođača, učinivši dinamičnost jednom od ključnih osobina iskustva u vožnji.

Jaguar E Type

Jaguar E Type

Mazda MX-5
Japanski automobil koji je prije gotovo 20 godina nastao po krajnje jednostavnom receptu danas je najprodavaniji roadster svi vremena. Mazda MX-5 dokazala je da automobil ne mora biti kompliciran da bi bio zabavan u vožnji, a tu filozofiju slijedi aktualna generacija.

Mazda MX-5

Mazda MX-5

Ferrari 250 GT SWB California Spyder
Ferrari 250 GT jedan je od najljepših automobila svih vremena, a po sudu mnogih, i najljepši Ferrari. Proizveden u doba kad su karoseristi bili važan dio automobilske scene (posebno u Italiji), dolazi u mnogim varijantama. Karoserija je djelo Scagliettija (dizajn modela 250 GT potpisuje Pininfarina), a automobil iz svojeg V12 motora obujma 2953 ccm razvija 280 konja uz pomoć tri rasplinjača. Disk kočnice bile su standard.

Ferrari 250 GT SWB California Spyder

Ferrari 250 GT SWB California Spyder

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijeRučna

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar