Top 20 povjesnih automobila, prvi dio

Citroen-Tratcion-Avant

Citroen Traction Avant

U stotinu godina postojanja automobil je promjenio način na koji živimo kao malo što drugo, osim računala. Donosimo naš izbor top 20 automobila koji su obilježili povijest. Pred vama je prvi dio.

Kriteriji? Kod povijesti automobila uvijek ima prijepora te ne sumnjamo da će tako biti i nakon ovog teksta. Trudili smo se uključiti dvadeset najvažnijih automobila koji su svojim karakteristikama postavili standarde konkurenciji. Poredak je paušalan te ne isključujemo mogućnost da mnogi važni automobili nisu ušli u naš pregled.

Citroën Traction Avant
Andre Citroën, osnivač tvrtke, bio je loš vozač, nije bio ljubitelj utrka i volio je prednji pogon zbog činjenice da je prilagođeniji za svakodnevniju upotrebu i blaže naravi od stražnjeg pogona. Stoga je Andre Citroën proizveo Traction Avant, prvi serijski automobil s prednjim pogonom. Visoki troškovi razvoja gotovo su uništili tvrtku. Proizvodio se od 1934. do 1957., a proizvedeno je oko 760.000 automobila.

Fiat 500
Motorizirao je Italiju pedesetih godina te je zbog privlačnog dizajna postao modna i kulturološka ikona. Motor straga, pogon straga te zabavne vozne osobine učinile su ga legendarnim još za života. Međutim, možda mu je najveća prednost bila činjenica što je maksimalno iskoristio prostor u interijeru te je imao mjesta za četiri odrasle osobe. Abarth trkaće verzije bile su vrlo popularne te su osvajale mnoga natjecanja.

Fiat 500

Fiat 500

Ford model T
Bio je proglašen automobilom stoljeća. Motorizirao je Ameriku. Henry Ford svojom je organizacijom u tvornici uveo pravu revoluciju. Proizvodnja je bila organizirana tako da se sve sklapalo na tekućoj vrpci, a potražnja je bila tolika da se jednostavno nije mogla utažiti žeđ tržišta za tim automobilom. Bio je jeftin, kvalitetan i mogao se lako nadograđivati pa se dobro snalazio u raznim namjenama.

Ford model T

Ford model T

Mercedes  260D
Prvi automobil s dizelskim motorom bio je Mercedes 260D. Proizvodio se od 1936. do 1939. godine. Imao je četverocilindrični agregat koji je razvijao 45 konja, a mogao je razviti maksimalnu brzinu od 95 kilometara na sat.  Dizelski motor isporučivao je snagu preko trobrzinskog mjenjača. Bilo je mnogo karoserijskih izvedbi, među kojima je bilo kabrioleta, limuzina, ali i landauleta.

Mercedes 260D

Mercedes 260D

Mini
Sir Alec Issigonis dizajnirao je minijaturni automobil koji je donio revoluciju. Prvi automobil s motorom sprijeda koji je ugrađen poprečno te s mjenjačem integriranim u kućište motora. U minijaturnim dimenzijama pruža mnogo prostora, a sve zahvaljujući ovjesu koji je bio minijatura i oslanjao se na jednostavne gumene blokove umjesto opruga. Mini nije bio samo automobil, on je bio pokret.

Mini

Mini

VW Buba
Teško je naći osobu u svijetu koja zna kako izgleda cesta ili barem poljski put, a da nikada nije vidjela VW Bubu. Proizvedeno ih je 23 milijuna, i to od 1938. godine, pa sve do 2004. godine kad je na cestu izišla posebna, limitirana serija posljednjih Buba iz Meksika. Proizvodile su se diljem svijeta, od Australije pa sve do Sarajeva. Na njezinoj su platformi nastajala vojna vozila, kao i kupe modeli i obiteljske limuzine. Ipak, nijedno vozilo na njezinoj bazi nije požnjelo takav uspjeh. Kako je sam Hitler rekao, mora stajati 2000 reich maraka, mora moći voziti 100 km/h po tada tek sagrađenim njemačkim autocestama i trošiti osam litara goriva svakih 100 kilometara. Mora biti i zrakom hlađena jer, kako je rekao, nema svaki radnik svoju garažu, ali mora prevesti svoju četveročlanu obitelj. Kasnije je nastala još jedna slavna marka, pa i model koji zaslužuje počasno mjesto uz Bubu – Porsche 911. Buba se, dakle, može pohvaliti da je jedini automobil koji se u 65 godina, koliko se proizvodio, nije bitnije mijenjao.

Volkswagen Buba

Volkswagen Buba

Jeep Willys
Prvi moderniji terenac vojnog podrijetla jest Jeep Willys. Ovdje treba naglasiti da ime Jeep (odnosno fonetski pisano džip) označava samo jednu marku vozila, a su sve drugo terenci. Willis je nastao nakon što su Amerikanci početkom Drugoga svjetskog rata uvidjeli potrebu za proizvodnjom vojnog automobila. Izrađena su dva prototipa, Willis Quand i Ford GP, a pobijedio je Quand koji su vojnici već zvali jeep po fonetici GP. Nakon toga je skovano ime Jeep Willis. To je praotac svih SUV-ova i modernih terenaca.

Jeep Willys

Jeep Willys

Cadillac Selfstarter
Iako nije opće poznat, ovaj je auotmobil omogućio vozaču da bude gospodin. Odnosno, ovaj je automobil bio prvi s elektropokretačem, što je dovelo do toga da je opasna i nepraktična ‘kurbla’ otišla u ropotarnicu povijesti.

1912 Cadillac Model 30

Cadillac Model 30

Citroën  2CV
Morao je prevesti košaru jaja u prtljažniku po oranici. Nije šala, točno je to bio marketinški trik  u promidžbi ružnog pačeta, kako su ga zvali. Prvi model imao je samo jedno svjetlo, spartanska sjedala i tanke kotače, a kasnije je bilo modela koji su bili bogatiji, no nikad ne previše.

Citroen-2CV

Citroen 2CV

Porsche  911
Najpoznatiji sportski automobil? Sigurno. Motor je smješten straga, ima šest cilindara u bokser rasporedu, što je koncepcija naslijeđena od legendarne Bube. Njegova vatrena i često nepredvidiva narav stavila ga je na tron koji zaslužuju samo rasni sportaši.

Porsche 911 Carrera 2 3.2

Porsche 911 Carrera 2 3.2

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijeRučna

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar