Audi Q7 odsad s osam brzina i V6 motorima

Audi-Q7-2010

SUV dimenzija bebe dinosaura odsad dostupan je s novim V6 dizelom, V6 benzincem s kompresorom u dvije jakosne izvedbe (272, 333 KS) i Tiptronic mjenjačem koji ima osam stupnjeva prijenosa. To su najvažnije informacije, ostatak možete pročitati u ekstremno dugom i nimalo zanimljivom priopćenju za medije koje, da prostite, objavljujemo u cijelosti.

“Još više snage i još veća efikasnost: Audi je revidirao ponudu motora za model Q7. Novost u ponudi su dva benzinska V6 motora različite snage, kao i druga generacija V6 TDI motora. Moćan V8 dizelski motor nadopunjuje ponudu. Svi motori za model Q7 su kombinacija dvije tehnologije: prednabijanja i direktnog ubrizgavanja goriva. Standardni dio svih šest i osam cilindričnih motora je sustav obnove energije koji vraća energiju tijekom kočenja.

Novi 3.0 TFSI benzinski motor je pravi predstavnik Audijeve downsizing strategije: zamjene zapremine motora s prednabijanjem. Unutar blokova cilindara postavljenih pod kutom od 90 stupnjeva nalazi se motorom pokretan kompresor koji tlači usisani zrak. Dva međuhladnjaka sprečavaju porast temperature zraka tako da motor izvlači više kisika za proces sagorijevanja. Snažan potisak i spontani odziv na gas čine ovaj 3.0 TFSI motor, snažnog zvuka, idealnim pogonskim sklopom za ovaj Audijev veliki SUV visokih performansi.

Dostupne su dvije inačice ovog kompresorskog V6 motora. Osnovna inačica razvija 200 kW (272 KS) snage i maksimalni okretni moment od 400 Nm u širokom rasponu broja okretaja od 2.250 do 4.750 okr/min. Ovaj motor ubrzava model Q7 od nula do 100 km/h za 7,9 sekundi do maksimalne brzine od 222 km/h ili 225 km/h s prilagodljivim zračnim sustavom ovjesa.

Snažnija inačica modela 3.0 TFSi razvija 245 kW (333 KS) snage i okretni moment od 440 Nm između 2.900 i 5.300 okr/min. Brzinu od 100 km/h postiže za 6,9 sekundi, te snažno ubrzava sve do 243 km/h; odnosno sa zračnim prilagodljivim sustavom ovjesa do 245 km/h. Obje inačice ovog 3.0 TFSI modela su impresivno efikasne: u EU testnom ciklusu vožnje zadovoljavaju se s 10,7 litara na 100 kilometara. U usporedbi s prethodnim inačicama motora, 3.6 FSi u 4.2 FSI, potrošnja goriva je smanjena za 1,4, odnosno 2,0 l/100 km – redom 12 i 16 posto.

Druga generacija 3.0 TDI motora, efektivno nema ništa zajedničko s prethodnikom – osim velike snage! Nazivna snaga iznosi 176 kW (240 KS) i konstantni okretni moment od 550 Nm između 1.750 i 2.500 okr/min. Ovaj V6 dizelski motor ubrzava Q7 od nula to uobičajene brzine na otvorenoj cesti od 100 km/h za 7,9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h ili s prilagodljivim zračnim ovjesom od 218 km/h. Njegova potrošnja goriva je impresivno niska, u prosjeku 7,4 litre na 100 km, što je ekvivalentno CO2 emisiji od 195 grama po kilometru. To je poboljšanje od 1,7 l/100 km ili 19 posto.

Najnoviji 3.0 TDi teži puno manje nego prije: 198 kilograma, što predstavlja smanjenje od 20 kg. Novi lančani pogon bregaste osovine i kompleksna strojna obrada zidova cilindara su smanjili unutrašnje trenje. Novi turbo punjač je izvanredno brzog odziva, što rezultira brzim porastom okretnog momenta. Common rail sustav ubrizgavanja je također prošao dodatni razvoj: uključuje maksimalni radni tlak od 2.000 bara i time može ubrizgati gorivo na ekstremno precizan način.

Blok motora i glave cilindara novog 3.0 TDI motora imaju odvojene krugove hlađenja vodom, zajedno spojene ventilima. Tijekom zagrijavanja i kada opterećenja nisu visoka, tekućina za hlađenje ne kruži blokom motora. To štedi energiju i brže podiže temperaturu ulja. Novi start-stop sustav gasi motor kada se model Q7 zaustavi.

Audi kupcima također nudi drugu inačicu ovog V6 TDI motora: 3.0 TDI clean diesel. Ovaj motor već zadovoljava granične vrijednosti ispušnih plinova koje propisuje Euro 6 standard, koji će stupiti na snagu tek 2014, te također rigorozne američke propise. Senzori u komorama za sagorijevanje, common-rail sustavu ubrizgavanja goriva s tlakom ubrizgavanja do 2.000 bara i recirkulacijskom ispušnom sustavu visokih performansi, drže emisiju ispušnih plinova na minimumu. DeNox katalizator u ispušnoj grani smanjuje preostale okside dušika uz pomoć aditiva. Ovaj 3.0 TDI clean diesel također razvija 176 kW (240 KS) i impresivnih 550 Nm okretnog momenta između 2.000 i 2.250 okr/min. Ubrzava model Q7 od nula do 100 km/h za 8,1 sekundu do maksimalne brzine od 215 km/h, ili 218 km/h s prilagodljivim zračnim sustavom ovjesa. Njegova prosječna potrošnja goriva je 8,4 litre na 100 km.

Model Q7 4.2 TDI je također omogućio značajno smanjenje potrošnje goriva – sa 9,9 na 9,2 litre na 100 km – ugradnjom sustava ubrizgavanja goriva pod tlakom od 2.000 bara i minimiziranjem unutrašnjih trenja. Ipak, u isto vrijeme ovaj V8 dizelski motor, s nepromijenjenom snagom od 250 kW (340 KS), generira više okretnog momenta nego prije. Sada omogućuje visokih 800 Nm između 1.750 i 2.750 okr/min. Ovaj veliki TDI motor omogućuje modelu Q7 takve performanse, koje su dostojne sportskog automobila. Ubrzava od nula do 100 km/h za 6,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 242 km/h.

Prijenos snage: osam brzina su standard

Audi je svim šest i osam cilindričnim modelima Q7 dao novi automatski mjenjač. Ovaj osam-brzinski tiptronic smanjuje potrošnju goriva za oko pet posto. Baziran je na šest-brzinskoj jedinici ali uz dodatak još jednog suhog kvačila. Mogućnost prebacivanja između osam prijenosnih odnosa drži skokove u broju okretaja motora na niskoj razini: motor uvijek radi u idealnoj radnoj točki. Sva prebacivanja između stupnjeva prijenosa su brza, fleksibilna i provede se ekstremno uglađeno bez kašnjenja.

Sa 7,25 prema 1, ukupni raspon prijenosnih omjera ovog osam-brzinskog tiptronic mjenjača je neuobičajeno širok. Kod kratkih prijenosnih omjera Q7 snažno ubrzava; a kod dugih prijenosnih omjera osigurava visoku efikasnost pri niskim okretajima motora.

Za još veće smanjenje potrošnje goriva, blokirajuća spojka pretvarača momenta eliminira proklizavanje čak i pri niskim okretajima motora. Bilo kakve vibracije, koje se mogu pojaviti kao rezultat toga su prigušene novim ublaživačem u pretvaraču momenta, dok se ne smanje na minimum.

Vozači mogu birati između D (normalnog) i S (sportskog) programa vožnje – ili sami prebacivati brzine uz pomoć ručice mjenjača ili opcijskih ručica iza upravljača. U kombinaciji sa 3.0 TDI motorom novi osam-brzinski tiptronic postiže izuzetno visoku efikasnost. Njegov hladnjak ulja je nakon paljenja hladnog motora zagrijavan vrućom tekućinom za hlađenje iz sustava hlađenja motora. Električka pumpa za ulje omogućuje rad start-stop sustava modela Q7: održava tlak ulja u hidrauličkom krugu kada se motor ugasi, te zatvara kvačilo radi ponovnog paljenja.

Ovaj osam brzinski tiptronic mjenjač prenosi snagu motora na quattro stalni pogon na sve kotače. To raspodjeljuje snagu na sportski način, s time da se 40 posto snage prenosi na prednje a 60 posto na stražnje kotače, ali u određenim situacijama na cesti ili izvan nje, mehanički središnji diferencijal može usmjeriti do 65 posto snage na prednje ili do 85 posto na stražnje kotače.

Šasija: agilna i sigurna

Model Q7 je ona vrsta vozila koja se dobro osjećaju na bilo kojoj vrsti terena ili ceste. Na cesti se ističe preciznim, sportskim upravljanjem, a tamo gdje čvrsta površina završava demonstrira impresivne terenske karakteristike. Ovjes koristi dvostruka poprečna ramena od aluminija, spojena na odvojene podokvire. Ležajevi kotača su optimizirani kako bi se smanjilo trenje. Servotronic sustav upravljanja mijenja razinu pomoći ovisno o brzini vozila.

Opcijski prilagodljivi zračni ovjes (standardan u modelima Q7 4.2 TDI i Q7 V12 TDI) s elektronskom kontrolom amortizera mijenja visinu vožnje, kako bi odgovarala zadanim uvjetima. Tijekom vožnje po asfaltu visokim brzinama, ovaj sustav spušta karoseriju kako bi se povećala stabilnost i smanjila potrošnja goriva. Na teškom terenu, pritiskom na tipku karoserija se podiže. Preko standardnog MMI sučelja, vozač može birati između pet načina rada: comfort, automatic, dynamic, offroad i lift. Ovaj prilagodljivi zračni sustav ovjesa je također dostupan u S line inačici.

Audi Q7 serijski je opremljen sa 18-inčnim kotačima s gumama dimenzija 235/60 ili 255/55, ovisno o odabranom motoru. Ali, kao opcija se mogu odabrati drugi kotači promjera do 21 inča. Za kočenje se brinu veliki ventilirani diskovi. Uz dva najsnažnija motora, dostupni su još veći diskovi od lagane ugljičnim vlaknima ojačane keramike. Kada se za to ukaže potreba, njih čvrsto stežu crna kliješta s utisnutim slovima “Audi ceramic”. ESP program stabilizacije standardno uključuje terenski režim rada koji prioritet daje držanju podloge na skliskim terenima. A, kada vozač naiđe na strmu padinu, sustav pomoći pri spuštanju pokazuje se kao korisna funkcija.

Dizajn i karoserija: skulptura u pokretu

Dizajn modela Q7 održava snagu i prisutnost; to je vizualni izražaj karaktera ovog velikog SUV-a. Fluidne površine stvaraju dojam pokretne skulpture, s kupeovskom linijom krova, niskom linijom prozora i napetim površinama koji čine prepoznatljive vizualne značajke. Linije su sportske, snažne i elegantne.

Audi Q7 je dugačak 5,09 metara, širok 1,98 metara i visok 1,74 metra. Njegov međuosovinski razmak od 3 metra stvara luksuznu količinu prostora u unutrašnjosti. Prednjim dijelom dominira velika single-frame rešetka s kromiranim obrubom i prednja svjetla. Kao opciju Audi nudi xenon plus inačicu s LED dnevnim pozicijskim svjetlima i LED pokazivačima smjera, te također prilagodljiva prednja svjetla s integriranim zakretnim i statičkim svjetlima za osvjetljavanje zavoja, kao i oborena, duga i svjetla za autocestu.

Standardne LED diode u sklopu stražnjih svjetala stvaraju prepoznatljiv oblik. Stražnja vrata, koja zaokružuju stražnje nosače krova u obliku S linije, kao i poklopac motora i prednji odbojnici napravljeni su od aluminija. Audi standardno isporučuje ove dodatne dijelove u kontrastnim bojama, ili po želji u boji karoserije. Audi Q7 uvijek napušta proizvodnu liniju s paketom letvica visokog sjaja. Opcijska dodatna oprema su crni stilski paket ili vanjski paket aluminijskog izgleda, koji se sastoji od kromirane trake na odbojnicima, obrubima vrata i vanjskim kvakama, te modelu Q7 pruža još višu razinu profinjenosti. Opcijski S line exterieur paket također dodatno vizualno naglašava sportski karakter ovog SUV-a.

Unutrašnjost: bogatstvo prostora

Model Q7 postavlja standarde fleksibilnosti: moguće je namjestiti čak 27 konfiguracija sjedala. Ovisno o željama kupca, Audi može isporučiti svoj veliki SUV sa pet, šest ili sedam sjedala. Ova zadnja inačica ima udobna pojedinačna stražnja sjedala i treći red sjedala u prtljažnom dijelu u koji se mogu udobno smjestiti putnici niži od 1,6 metara. Kao standardna značajka, nasloni sjedala u drugom redu mogu se preklopiti u ravan pod prtljažnika. To povećava volumen prtljažnog prostora sa 775 litara na 2.035 litara.

Kontrolama se upravlja jednostavno i logično, a jasno označeni instrumenti lako su čitljivi. Za vozača i suvozača postoji mogućnost izbora između tri vrste sjedala: standardna sjedala, električki podesiva sportska sjedala i klimatizirana luksuzna sjedala koja se mogu grijati i provjetravati. Elegantne linije unutrašnjosti, s mnoštvom suzdržanih detalja, omogućuju tipični osjećaj blagostanja u kojem uživaju i vozač i putnici. Ambijentalno osvjetljenje pruža suptilne naglaske, a mnogi kontrolni elementi imaju fin kromirani obrub. Završna obrada je tipična za Audi – kvaliteta bez kompromisa.

Odabir boja i materijala naglašava prepoznatljivi karakter unutrašnjosti modela Q7. Dostupan je niz kožnih presvlaka, obruba i umetaka, a za individualce tu su kožni i dizajnerski paketi raznih stilova. S line paket koristi cool crnu boju kroz cijelu unutrašnjost, sa suptilnim naglascima u obrubima i presvlakama. Među stavkama koje uključuje ovaj paket su sportski ovjes i 20-inčni kotači.

Oprema i presvlake: najviši standardi luksuza

Audi Q7 dolazi s bogatom serijskom opremom, uključujući dvozonski delux automatski klima uređaj, senzorom za svjetlo i kišu, MMI radio sustavom s audio sustavom i osam zvučnika, dvostruki pod prtljažnika s pretincem i ladicom za prljave predmete.

Ako se odabere opcijsko putno računalo ono dolazi s programom efikasnosti. Ovaj sustav nadzire protok energije u vozilu i prikazuje potrošnju najvažnijih potrošača, uz naputke kako smanjiti potrošnju goriva.

Popis dodatne opreme uključuje takve luksuzne dodatke kao što su sustav ulaska i paljenja bez ključa, četvero-zonski automatski klima uređaj, panoramski krov od tamnog stakla i hlađeni pretinac. Stavke korisne za sport i slobodno vrijeme uključuju električko otvaranje i zatvaranje poklopca prtljažnika, šine za pričvršćivanje prtljage i klizni pretinac. U programu dodatne opreme su takve stavke kao što su sklopiva kuka za vuču s kojom ovaj veliki SUV može vući prikolicu mase do 3,5 tone.

Što se tiče zabave Audi također nudi kompletni modularni sustav. Najbolje opremljena inačica uključuje integrirani tvrdi disk za navigaciju, glazbu i telefonske podatke, zaslon u boji velike razlučivosti s 3D grafikom, DVD player te sustav glasovnih naredbi. Može se proširiti u luksuzni medijski centar sa značajkama kao što su Bluetooth telefon, TV prijemnik, digitalni radio prijemnik, plus sustav zabave za stražnja sjedala. Specijalni naglasak je Advanced Sound System tvrtke Bang & Olufsen sa svojih 14 kanala, 1.000 watta snage i 14 zvučnika. U predjelu prednje ploče dva zvučnika reproduciraju visoke frekvencije; kada se sustav upali, oni diskretno izlaze iz prednje ploče.

Ponuda opcijske opreme je zaokružena naprednim sustavima za pomoć vozaču. Prilagodljivi tempomat regulira brzinu i udaljenost od vozila ispred uz pomoć ciljanog ubrzavanja i usporavanja. Ako se detektira opasnost, integrirani Audijev sustav kočenja daje upozorenje. Audi lane assist sustav pomaže vozaču da ostane u voznoj traci; Audi side assist uključuje radar kako b vozači sigurnije promijenili voznu traku. Audi parking system advanced pomaže pri parkiranju uz pomoć stražnje kamere.

Audi Q7 V12 TDI quattro: najsnažniji dizelski SUV na svijetu

Audi Q7 V12 TDI quattro je najsnažniji dizelski SUV na svijetu. Njegov šest litreni dvanaest cilindrični TDI motor razvija 368 kW (500 KS) snage i isporučuje 1.000 Nm okretnog momenta u rasponu od 1.750 do 3.250 okr/min do šest-brzinskog tiptronic mjenjača. S vremenom ubrzanja od 5,5 sekundi od nula do 100 km/h i elektronski ograničene maksimalne brzine od 250 km/h, Audi Q7 V12 TDI quattro ima jednake performanse kao snažan sportski automobil, ali se zadovoljava sa samo 11,3 litara na 100 kilometara.

Luksuzna standardna oprema modela Audi Q7 V12 TDI quatro uključuje 20-inčne kotače, Audi keramičke kočnice, xenon plus prednja svjetla, prilagodljivi zračni ovjes, Bose audio sustav, sportska sjedala i mnoge druge značajke. Ovaj vrhunska inačica također uključuje niz istaknutih karoserijskih detalja, prema kojima ju odmah možete prepoznati.”

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijePiarušePredstavljamo

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (2)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. 超食器棚 レンジ台 デイズ…

    Audi Q7 odsad s osam brzina i V6 motorima : Šesta Brzina…

  2. Louis Vuitton(ルイヴィトン)…

    Audi Q7 odsad s osam brzina i V6 motorima : Šesta Brzina…

Ostavi komentar