Top 5 sigurnosnih automobila

1Mercedes-SLS_AMG-2

Sigurnosni automobil, koji se u našem narodu popularno naziva ‘safety car’, u svijetu utrka, osim službene, donekle ima i zabavnu ulogu. Kad obavi svoje, postaje atrakcija za oči.

Nešto kao cheerleadersice na košarkaškoj utakmici, kad nema natjecanja, tu su da nas i zabave. Ali i za besplatnu reklamu proizvođačima automobila. Naime, ako slučajno ne znate, kad safety car izađe na stazu, sve su kamere uprte u njega. Tako jedan automobil dominira ekranima stotina, a u slučaju Formule 1, i milijardama gledatelja.

Ustvari, ponekad je na stazi ljepše gledati safety car nego trkaće automobile. Stoga vam donosimo top pet sigurnosnih automobila po našem izboru. Kao i kod nekih drugih top ljestvica na našem siteu, poput one o najljepšim felgama, kriteriji su čisto subjektivni.

5. Alfa Romeo Giulietta

Novi talijanski kompakt još nije niti stigao na sva tržišta, a već je preuzeo ulogu sigurosnog automobila u Svjetskog prvenstva Superbike motocikala od svog manjeg bratića, Alfe Romeo Mito. Nema šta, sjajna reklama za Alfu, a o Giulietti kao safety caru već smo pisali.

Alfa-Romeo-Giulietta_Safety_car

4. BMW M5
Iako je stari BMW Serije 5 otišao u povijest, njegova najsnažnija inačica još je uvijek u prodaji. Zanimljivo, ali BMW M5 prošle generacije, kao i Alfa Romeo Giulietta, služio je kao safety car motociklistima, a ne automobilistima. No, kako je u hranidbenom lancu automobilskih brandova BMW ipak više pozicioniran od Alfe Romeo, tako je i BMW M5 bio sigurnosni automobil u MotoGP prvenstvu. Nažalost, pravila tržišta dovela su do toga da ga je prošle sezone zamijenio BMW X6 u M izvedbi.

4BMW-M5

3. Audi RS6 Avant quattro
Mi na Šestoj Brzini smatramo kako su karavani u pravilu bolje, ljepše, a ponekad i više cool rješenje od limuzina. Posebno brzi, veliki karavani, kakav je Audi RS6 Avant quattro. Prošla generacija ovog automobila bila je safety car u BTCC-u, nacionalnom prvenstvu turističkih automobila Velike Britanije. Osim što je Audi RS6 Avant quattro bio sigurnosni automobil, u njemu se vozio i doktor. Ako netko od maturanata dvoji treba li upisati medicinu ili ne, držimo kako više ne bi trebali imati dvojbe.

3Audi-RS6_Avant_quattro

2. Renault Megane RS 250
Kao i svi Renault Sport proizvodi, tako je i ovaj Megane sam vrh u svojoj klasi. Stoga i ne čudi da ga je tvrtka izabrala za svoj službeni safety car u svim svojim natjecanjima. Naime, Renault je vrlo snažno prisutan u automobilističkim natjecanjima u kojima se pojavljuju samo njegovi proizvodi, bilo da je riječ o Clio kupovima diljem europe, Formuli Renault, itd.

2Renault-Megane-RS-250

1. Mercedes SLS AMG
Nema sumnje, Mercedes SLS AMG legendaran je automobil. Svojim vratima i nekim drugim elementima dizajna podsjeća na još legendarniji 300 SL, ali nije riječ samo o šminkeru, već i o punokrvnom sportskom automobilu. Njegov V8 motor razvija 571 konjsku snagu, te 650 Nm okretnog momenta. Stoga i ne čudi što je upravo ovaj AMG postao službeni sigurnosni automobil Formule 1. Mercedes je službeni dobavljač sigurnosnih automobila za Formulu 1 već dugi niz godina, a SLS AMG samo je kruna te suradnje. Inače, riječ je o najsnažnijem sigurnosnom automobilu Formule 1 svih vremena

1Mercedes-SLS_AMG

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijeRučna

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (7)

Ostavi komentar | Trackback URL

 1. Vlatko says:

  lajkam ALFU, nema do alfice

 2. Goran Vuzem says:

  I ja lajkam Alfu. To je čisto normalna stvar. :)

 3. Bit says:

  Pat, you have got Pat, you have got it all wrong, the car will be a flop, the Armchair Aero Engineers and fake tifoso on the scrdiuea.net and Autosport forums can tell exactly how fast the car will be by looking at it.They dont need to see any data, simply by looking at the nose, they can tell exactly what is wrong with design and what needs changing. Its all WRONG.Please ferrari, sack your team of designers, and hire these armchair experts ASAP, then you will have a winner on your hands.Thanks. Was this answer helpful?

 4. Thanks for the thoughts you have provided here. Furthermore, I believe there are some factors that really keep your automobile insurance premium straight down. One is, to take into consideration buying motors that are within the good report on car insurance organizations. Cars that are expensive are definitely more at risk of being lost. Aside from that insurance is also in line with the value of the car, so the costlier it is, then higher this premium you only pay.

 5. Wow I must confess you make some very trenchant points.

 6. 2015 Aston Martin Vantage GT…

  Top 5 sigurnosnih automobila : Šesta Brzina…

 7. usb camera driver windows 7 Download…

  Top 5 sigurnosnih automobila : Šesta Brzina…

Ostavi komentar