Top 5 automobila by Italdesign Giugaro

1VW_Golf1

Italdesign Giugaro više nije u domaćim rukama, vlasništvo nad ovom tvrtkom preuzeo je Volkswagen. Sam je studio životno djelo jednog od najvećih dizajnera svih vremena, Giorgetta Giugara.
On je tvrtku osnovao 1968. godine. Donosimo Top 5 automobila koje je osmislio Italdesign Giugaro tijekom svoje povijesti. Kao i uvijek, poput priče o Top 5 sigurnosnih automobila, kriteriji su krajnje subjektivni.

5. Alfa Romeo Brera
Coupe kakvog Alfa dugo nije imala. Čisto umjetničko djelo, koje je na tržište stiglo 2005. godine, no nikad nije ostvarila veliki upsjeh. Nažalost, na mnogim tržištima smatrana je preskupom, a dobro joj nije učinila niti recesija, koja je dovela do pada prodaje u ovom segmentu.

5Alfa_Romeo_Brera

4. Lancia Delta
Svoju je slavu ovaj automobil stekao na reliju, gdje je u svoje vrijeme dominirao. No, osim brzine, za ono ga je vrijeme krasila i ljepota. Nije riječ o ekstremno lijepom automobilu danas, ali o njegovom bezvremenskom dizajnu dovoljno govori činjenica da je prva generacija bila na tržištu od 1979. do 1994. godine, što je i tada bila rijetkost.

4Lancia_Delta

3. Fiat Panda
Fiat Panda jedan je od automobila na kojima je Fiat izgradio svoj image kao proizvođač kojem najbolje idu mali automobili. Rok njena trajanja također je nevjerojatan – čak 23 godine, od 1980. do 2003. godine. Italdesgin GIugaro i ovdje je napravio sjajan posao. Ako je postojao automobil koji je bio skrojen za to za što je namijenjen, onda je to Fiat Panda.

3Fiat-Panda

2. DeLorean DMC-12
Jedan od najpoznatijih automobila koji se pojavio na filmu. Ovaj je automobil značio serijalu ‘Povratak u budućnost’ isto toliko koliko je promocija putem filmskog serijala značila samom DeLoreanu DMC-12. Proizvodio se kratko, samo dvije godine, no njegov je dizajn i danas prepoznatljiv u sekundi, čak i onima koji nisu ljubitelji automobila.

2DeLorean_DMC_12

1. Volkswagen Golf
Da sam Giorgetto Giugaro nije tijekom cijelog svog života, bilo prije, bilo tijekom rada u Italdesign Giugaru, nije ništa drugo napravio, i on i tvrtka mogli bi reći – ovo je naša referenca. Volkswagen Golf bio je zamjena za Bubu, što je kao da pokušate zamjeniti Michaela Jordana u košarci. Ipak, Italdesign Giugaro na čelu s Giorgettom Giugarom vizualno su osmislili ovaj hatchback, jedan od najvažnijih automobila svih vremena.

1VW_Golf1-2

Bonus – Zastava Florida
Nismo htjeli napisati nula, iako bi to bilo matematički točno. Italdesign Giugaro dizajnirao je nekoliko ružnih automobila, ovaj nije bio među njima. Međutim, nije bio niti među ljepšima, čak ni u ono vrijeme. Ako se netko možda ne sjeća, ovim su automobilom iz Kragujevca htjeli osvojiti američko tržište.

zastava_florida_1

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijeRučna

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (3)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Sesta Brzina, neslužbeniMR&AMSbot:. neslužbeniMR&AMSbot: said: RT @sestabrzina: Italdesign ode u ruke VW-a, a mi donosimo Top 5 automobila koje su napravili od 1968. Plus jedan bonus. :) http://bit.ly/d8zcKt [...]

  2. branko hrehor says:

    o ukusima nema rasprave ali svaka čast talijanima ,ima giugaro puno radova uglavnom uspješnih a tek bertone,pininfarina sve ljepotani,a ovo što je vw(švabo)kupio i što bude proizveo o tom po tom.svaka čast na kvalitetu ali cool dizajn je talijanski.

  3. Goran Vuzem says:

    @Branko – Potpisujemo! ;)

Ostavi komentar