Top 10 policijskih automobila

ml3512

Niti jedan vozač ne voli vidjeti natpis ‘Policija’, te objašnjavati zašto je napravio to što je napravio. U većini slučajeva, sve nas policajci zaustavljaju već kad smo nešto skrivili.

Često naše prekršaje uočavaju okom, radarskim pištoljem ili fiksnom kamerom, a od prije pet godina i presretačima, koji su postali bauk za sve vozače. Osim presretača policije diljem svijeta koriste razne automobile za sve svrhe, neke samo za patroliranje, a neke i za hitnu medicinsku pomoć, a neke samo kao alat za odnose s javnošću. Kao što smo vidje Stoga smo pripremili popis Top 10 policijskih automobila da bi vidjeli koji vas sve automobil može zaustaviti u raznim dijelovima svijeta.

10. Dodge Coronet
Dodge Coronet bio je jedan od čestih policijskih automobila u SAD-u od sredine šezdesetih do kraja sedamdesetih, prije svega zbog svoje izdržljivosti, ali i V6 te V8 motora koji su bili snažni, te u isto vrijeme štedljivi, što ih je činilo idealnim za krstarenje američkim prometnicama. Naravno, ovo štedljivi treba uzeti sa rezervom. Policajci su posebno voljeli V8 motor zapremnine 7,2 litre koji je razvijao 370 konja. Jedna od standardnih opcija bila je i izdržljivija tkanina u interijeru, a na raspolaganju su bile i opcije poput servo upravljača, klima uređaja, snažnijih alternatora i akumulatora, te kvalitetnijih stražnjih diferencijala.

208465_098887600_1235558186

9. Kia Ceed
Slovačka je zemlja u kojoj Kia proizvodi svoje automobile već tri godine, a sve s ciljem prodaje u EU bez plaćanja carine. Stoga i ne čudi kako su slovaci za patroliranje svojih temeljnih jedinica odabrali policijski auto koji je izdržljiv i jeftin. Pocijska Kia Ceed biti će u pogonu 24 sata dnevno, a očekuje se da će svakog dana preći oko 200 kilometara. Slovaci će kupiti ukupno 400 Ceedova. Inače, obujam prtljažnika ovog automobila iznosi 430 litara. Čini se kako je to slovačkoj policiji sasvim dovoljno za obavljanje rutinskih dužnosti.

285292_240907kia

8. Alfa Romeo 159
Svatko svog konja za utrku ima, pa tako i Talijani. Naravno, razni vidovi njihove policije opskrbljuju se Alfama, Fiatima i Lanciama od pamtivijeka, pa tako niti Alfa Romeo 159 nije iznimka. Koliko znamo, koristi ju državna policija i karabinjeri. Policijski auto s oznakama kojeg koristi državna policija u žargonu se naziva ‘Pantera’, onaj kojeg koriste karabinjeri naziva se ‘Gazela’, dok se neobilježeni automobili nazivaju ‘Sove’. Alfe Romeo 159 koje će služiti kao policijski automobili stajale su 49.000 eura, a imaju predviđeni rok trajanja od 6 godina ili 180.000 kilometara. Osim što je kod ovih policijskih automobila povećan prostor za policajce na prednjim sjedalima, između njih i osoba koje će se prevoziti straga postavljena je čvrsta prepreka izrađena od polikarbonata, a stakla su blindirana.

060529_AR_159_02

7. Schnitzer BMW 123d Coupe
Za BMW Serije 1 Coupe neki kažu da je ženski automobil. Međutim, tako ne misle u njemačkoj policiji, koja je u skladu akcije pod nazivom ‘Tune it! Safe!’ naručila 50 primjeraka od poznatog tunera. Naime, ova je akcija trebala mladima koji se bave tuningom približiti legalno tuniranje i odgovorno ponašanje u prometu. Ako ne, tu je Schnitzer BMW 123d Coupe koji razvija 241 konjsku snagu i 480 Nm okretnog momenta, što mu je dovoljno za ubrzanje s mjesta do 100 km/h za 6.7 sekunda i maksimalnu brzinu od 241 kilometar na sat. Naravno, osim motora, Schnitzer je doradio i ovjes te izgled automobila.

BMW-123d-Coupe-Police-Car-196. Carbon Motors E7
Carbon motors E7 prvi je automobil na svijetu koji nije konstruiran kao cestovni automobil pa onda pretvoren u policijski auto, već je od starta namijenjen predstavnicima zakona, te ga se ne može naći u slobodnoj prodaji. Naravno, riječ je o američkom proizvodu, a zanimljivo je to da koristi BMW-ov turbodizelski dvolitreni motor. Koliko god je kod ovakvih automobila cijena uvijek zadana opremom koja je ugrađena u interijer, za Carbon Motors E7 cijena nije još niti prbiližno poznata. Osnovna razlika između njega i ostalih automobila je što ga proizvođač naručitelju isporučuje spremnog za policijski rad – s uređajima i dodatcima koje se kod drugih automobila mora ugrađivati naknadno. Automobil ima radni vijek od 400.000 kilometara.

car15. Brabus Rocket
Brabus Rocket još je jedan od automobila koji je napravljen u sklopu ‘Tune it! Safe!’ programa. No, za razliku od Schnitzer BMW-a, on nikad nije ušao u proizvodnju, odnosno služio je samo kao show automobil za prezentiranje akcije. Naime, bez obzira na činjenicu da na nekim dijelovima autocesta u njemačkoj ne postoje ograničenja brzine, u njemačkom MUP-u postoje ograničenja na ludilo, pa nitko nije naručio dorađeni Mercedes CLS koji iz V12 motora razvija 730 konja, te može razviti maksimalnu brzinu od 362 kilometra na sat.

Brabus_Rocket_Mercedes-Benz_CLS_Police_Car_2007

4. Volvo V70
V70 jedan je od omiljenih automobila policije u Velikoj Britaniji. Volvo već 50 godina proizvodi automobile za policije diljem svijeta, s time da ih oni isporučuju policijama isporučuju sa svim komponentama potrebnim za policijski rad. U konkretnom slučaju povećan je obujam prtljažnika, prednje sjedalo ima ugrađene držače za pendrek i svjetiljku, a tu je i poseban sustav elektronike kako se onaj koji serijski dolazi u Volvu V70 ne bi preopteretio. Automobili su opremljeni D5 turbodizelskim motorima i automatskim mjenjačima, a mogu se naručiti s kavezima za pse.

114889_53506vol3. Techart Porsche Carrera 911 S
Najatraktivniji model koji je tuniran u sklopu programa ‘Tune it! Safe!’ došao je iz Porschea. Riječ je o Carreri 911 S, koja razvija brzinu od 300 kilometara na sat, a njemačka policija naručila je pet primjeraka. Benzinski motor obujma 3.8 litara dorađen je i razvija 15 konja više od standarda. Kako bi pri tim brzinama ostala stabilna Techart Porsche Carrera 911 S dorađena je aerodinamičkim kitom koji je testiran u zračnom tunelu. Zanimljivo je kako ovaj policijski automobil ima ovjes koji se može namještati iz interijera prema potrebama i situaciji.

police_porsche_031600

2. Mitsubishi Lancer Evolution X
U zemlji u kojoj stalno pada kiša nije loše imati automobil sa četiri pogona. Kad gonite kriminalce nije loše imati snažan automobil koji ima dobre dinamičke sposobnosti. Znaju to i u Velikoj Britaniji, stoga je jedan od njihovih standardnih izbora za policijski auto Mitsubishi Lancer Evolution X. Kod ovog policijskog automobila nije bilo pojačavanja karoserije, ovjesa ili motora, a zanimljivo je da se policijski Lanceri Evolution X kreću u trojkama, a sve s ciljem kako bi u samom startu spriječili potjere pri velikim brzinama.

63624_009375100_1253291072

1. Lamborghini Gallardo LP560-4
Nema sumnje, riječ je najpoznatijem policijskom automobilu u posljednjih pet godina, a svakako i najbržem. Jedan Gallardo je Lamborghini donirao policiji 2004. godine, jedan je sama policija kupila 2005. godine, a 2008. su oba zamjenjena modelom LP560-4. Jedan policijski Lamborghini patrolira u blizini Rima, a jedan u okolici Bologne. Samo je 30 policajaca u cijeloj Italiji ovlašteno voziti ovaj policijski auto, a svi su morali proći posebnu Lamborghinijevu školu vožnje. Osim što ovaj stroj koji razvija 560 konja služi za razne policijske zadaće, često se koristi za dostavu plazme i ljudskih organa, kad je brzina dolaska najvažnija stvar. Osim toga, policijski Lamborghini LP560-4 opremljen je defibrilatorom, te aparatima koji u krvi mogu detektirati ugljični dioksid.

ml3511

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijeRučna

Tags:

RSSKomentari (4)

Ostavi komentar | Trackback URL

 1. Autoholik says:

  Ili recimo Ford Falcon XR8 i Commodore SS u Australiji. Ono, kao da si upao u Mad Max 17 :)

 2. Goran Vuzem says:

  @Autoholik A za volanom poludjeli Mel Gibson, 2010 MY! :)

 3. Mateo says:

  ja bi uzeo ford crown vic. a vjerojatni naslijednik pogledajte http://www.netcarshow.com/ford/2010-police_interceptor_concept/

 4. dragutin says:

  za anamariu

Ostavi komentar