Pet činjenica o Jaguaru E-Type, automobilu rođenom pred pedeset godina

etype_coupe_01_21d2

Jaguar E-Type, jedan od ikona modernog dizajna, ove godine slavi svoj rođendan. Prvi put predstavljen na salonu automobila u Ženevi 1961. godine, odmah je postao senzacija.

Mogao je razviti maksimalnu brzinu od 240 kilometara na sat, a estetski je toliko pogođen da i danas stoji kao stalni izložak u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Kako bi dostojno obilježio 50 godina Jaguara E-Type, Jaguar će slaviti na Festivalu brzine u Goodwoodu, Velikoj Nagradi Oldtimera na Nurburgringu te na mnogim posebnim eventima za kupce i dilere Jaguara diljem svijeta. Kako bi mi dostojno obilježili 50 godina Jaguara E-Type, donosimo vam pet  činjenica o ovom legendarnom automobilu.

etype_coupe_02_16f0

Enzo Ferrari je jednom prilikom rekao kako je riječ o naljepšem automobilu na svijetu.

U svoje vrijeme je bio najbrži serijski automobil na svijetu, zahvaljujući rednom šestocilindrašu obujma 3.8 litara snage 269 konja.

Jaguar je s E-Typeom pet puta pobjedio na 24 sata Le Mansa u šezdestim godinama.

Kad je bio nov, Jaguar E-Type koštao je 2.256 funta, što bi u današnjem tečaju iznosilo samo 38.000 funti, odnosno približno 44.000 eura.

Zbog svoje povoljne cijene prodano je preko 70.000 primjeraka, te je tijekom svojih 14 godina života postao prvi europski masovno prodavani sportski automobil.

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijeRučna

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar