Noble M600: Superautomobil koji dijeli motor s Volvom XC90

Noble-M600-glavna

Noble M600 spreman je za proizvodnju, javnosti su poznati mnogi detalji osim cijene. Jedan od rijetkih malih proizvođača s Otoka koji nije propao nudi iskonski superautomobil.

Iako je Lee Noble, genijalni engleski konstruktor, započeo ovaj projekt, tek ga je Peter Dyson, američki biznismen i zaljubljenik u superautomobile, dovršio. I to tek nakon što mu je bankrotirani Noble morao prodati kompaniju Noble Cars. Dyson i ekipa inženjera koja stoji iza Noblea M600 tvrdi kako su moderni superautomobili previše kompjuterizirani. Stoga su stvorili potpunu suprotnost, superautomobil koji nema niti ESP-a niti ABS-a, a o nekakvim modernim stvarima poput elektronskog namještanja tvrdoće ovjesa ili sličnih stvari nema niti govora. Jedino što su Noble i ekipa dozvolili jest način isporuke snage, kojeg će svaki vlasnik moći birati jednostavnim prekidačem na središnjoj konzoli.

Najmirniji način rada za cestu isporučuje 450 konja, srednji 550, dok svih 659 konja, koliko razvija V8 motor, dolazi do izražaja kada se uključi najliberalniji režim rada. Ako vlasnici žele sami upravljati automobilom bez ikakvih zadrški, moraju podići plastičnu zaštitu prekidača (slično radnji koji vojni piloti poduzimaju prije nego što ispaljuju rakete) i isključiti kontrolu proklizavanja. Nakon toga, sve što središnje postavljeni motor Noblea M600 isporučuje na stražnje kotače u rukama je vozača. Kao što je to čest slučaj kod ovakvih automobila, motor je jedna od rijetkih stvari koja nije rađena posebno za M600, već ga ovaj superautomobil dijeli s Volvom XC90.

Prekidač za gašenje kontrole proklizavanja nalazi se ispod ručice mjenjača

Prekidač za gašenje kontrole proklizavanja nalazi se ispod ručice mjenjača

No, dok je motor koji u Japanu proizvodi Yamaha u Volvu relativno standardne specifikacije, u M600 svojih 659 konjskih snaga i nevjerovatnih 818 Nm okretnog momenta razvija uz pomoć dva turbopunjača. Motor se  iz Japana šalje u SAD gdje jedna tvrtka dodaje turbopunjače i do kraja podiže snagu motoru, te ga potom testira i završenog šalje u Englesku. Tamo se cijeli automobil sklapa ručno, a naravno, kupac može birati točno što želi, te pratiti proces proizvodnje. Kad je sve gotovo, na svom automobilu dobiva i pločicu sa serijskim brojem te imenom osobe koja je nadgledala proizvodni proces. Tijekom njega u Noble M600 se ugrađuje Graziano ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, Alcon diskovi promjera 380 i 350 milimetara koje grabe Pagid kliješta sa šest klipića sprijeda i četiri straga, Speedline kotači dimenzija 19 cola sprijeda i 20 straga koji se obuvaju u Michelin Pilot Sport gume, te posebno sjedalo razvijeno od karbona.

Zbog svega navedenog Noble M600 ima masu od 1250 kilograma. Osim guma, sve je napravljeno posebno za ovaj automobil, zato on radi toliko dobro, tvrde u Nobleu. Naime, prema neslužbenim testiranjima Noble M600 s mjesta do 200 kilometara na sat ubrzava za 8.9 sekundi, dok mu maksimalna brzina iznosi 362 kilometra na sat. Ono što je vječiti problem brzih automobila proizovdenih u malim serijama, pouzdanost, kod Noblea ne bi trebao postojati. Naime, automobil je testiran uzduž i poprijeko SAD-a te Velike Britanije,  a koliko je visoko Noble Cars postavio ljestvicu za Noble M600 govori i činjenica da su uz njega tijekom svih testiranja u SAD-u bili Porsche Carrera GT i Ferrari Enzo. Za usporedbu, naravno.

Vezani članci

Objavljeno pod: NajnovijePredstavljamo

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (1)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. Hiroshi says:

    you will get the best of both worlds (luxury,speed and reiaibllity) with the Lexus, since it is made by Toyota. Audi will be luxurious and fast but that bad reiaibllity and high repair costs will break the bank

Ostavi komentar