Ženeva 2011: Alfa Romeo 4C GTA je presvučeni KTM X-Bow

4C GTA bi trebala nalikovati na 8C Competizione

4C GTA bi trebala nalikovati na 8C Competizione

Alfa Romeo predstaviti će novi koncept na salonu automobila u Ženevi. Studija 4C GTA dobila je ime kako bi podsjećala na 8C Competizione i GTA modele iz povijesti Alfa Romea.

Salon automobila u Ženevi biti će probno tlo da se vidi može li 4C GTA u proizvodnju ili će se svrstati u dugi niz predivnih studija Alfa Romea koji nikad nisu bili proizvedeni. Nakana čelnika Alfa Romea jest da 4C GTA postane “halo” automobil, odnosno da privuče pažnju na sličan način kao što je to napravila i 8C Competizione. Međutim, koliko god 8C Competizione napravila besplatne reklame Alfi kao brandu, činjenica je da su Talijani na svakom primjerku gubili novac, kao što je to često slučaj sa skupim maloserijskim automobilima.

Stoga su ovaj put povukli drugačiji potez te je Alfa Romeo 4C GTA zapravo samo presvučeni KTM X-Bow. Austrijanci su proizveli automobil, šasiju Dallara. Talijani su im se obratili s idejom da na X-Bow dodaju pravu karoseriju, što je Dallara i napravila prema željama Alfinog dizajnerskog centra, a sa naputcima da cijeli automobil mora sličiti na 8C Competizione. Velikih inženjerskih odstupanja od X-Bowa nije moglo biti, stoga će koncept 4C GTA imati malo manju masu od 850 kilograma, što je za današnje uvjete fantastičan rezultat. Naravno, uđe li ikad u proizvodnju, ta će se brojka sigurno povećati. Dok KTM X-Bow koristi VW-ov dvolitreni TFSI motor, 4C GTA pod poklopcem motora imati će kućni 1750 TBi motor koji će razvijati oko 270 konjskih snaga.

Uspije li 4C GTA doći u proizvodnju, špekulira se o proizvodnoj brojci od oko 5000 primjeraka godišnje. Prodajne brojke ne bi značile toliko mnogo koliko samoj jačanje branda, nešto što je Alfi potrebno čim prije. Naime, Fiat ju je tiho srezao, te Alfa Romeo u ovom trenutku proizvodi samo tri modela – 159, Mito i Giuliettu, a jedino prodaja ovog potonjeg zadovoljava ekonomsku računicu. No, uz Kamal i zamjenu za Spider koja će stići jer se Alfa želi vratiti na tržište SAD-a te model 4cGTA Alfa bi mogla doživjeti novi tržišni uzlet.

Vezani članci

Objavljeno pod: InfoNajnovije

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar