BMW i PSA ušli u brak sa svojim hibridima

3008HYbrid4_1007NC001

BMW i PSA Peugeot Citroen surađuju već neko vrijeme na malim motorima (BMW ih koristi u Mini automobilima), a PSA u oba svoja branda, a sad je ta suradnja krenula dalje i na područje hibrida.

Naime, ove su se dvije tvrtke nedavno poslovno vezale na razvoju hibridnih automobila otvaranjem zajedničke tvrtke u kojoj će obje imati jednaki udio. Više o poslovnoj suradnji BMW i PSA na području hibrida pročitajte u objavi za medije.

Grupe BMW i PSA Peugeot Citroën odlučile su započeti novu fazu svoje suradnje, kreiranjem joint-venturea s jednakim udjelom obiju tvrtki, pod nazivom BMW Peugeot Citroën Electrification. Sporazum je potpisan 1. veljače, a potpisali su ga Norbert Reithofer, Predsjednik BMW AG, i Philippe Varin, Predsjednik PSA Peugeot Citroën. U listopadu 2010. godine BMW i PSA Peugeot Citroën potpisali su protokol o sporazumu kojim se razmatrala suradnja na području hibrida.

BMW Peugeot Citroën Electrification će se koncentrirati na razvoj i proizvodnju komponenti za hibridna vozila (baterije, električni motori, generatori, električno upravljanje, punjači), kao i na računalne programe koji se odnose na funkcioniranje hibridnih sistema. Partneri će zajedno razviti, proizvesti i/ili kupiti ove komponente, čime će ostvariti uštede za obje grupe.

Ova inicijativa BMW i PSA Peugeot Citroën prvotno se odnosi na razvoj standardnih komponenti za elektrifikaciju vozila. Također, ona se odnosi i na osnivanje europske platforme bazirane na ovim tehnologijama, koja će pomoći europskoj industriji u domeni hibridne tehnologije. S tog stajališta, joint-venture će prebaciti određene poslove na dobavljače i prodavati hibridne komponente i drugim kompanijama.

Početak aktivnosti joint venturea je predviđen za drugi semestar 2011. godine, nakon odobrenja relevantne konkurencije. Nove hibridne komponente koje će proizaći iz ove suradnje, opremat će vozila dvaju partnera od 2014. godine na dalje.

Menadžment i zaposlenici BMW Peugeot Citroën Electrification dolazit će iz obiju kompanija, a zaposlit će se i dodatna radna snaga. Ključna menadžerska mjesta bit će jednako raspoređena na obje kompanije. Wolfgang Güllich, trenutno menadžer za strategiju nabave BMW grupe, bit će imenovan Predsjednikom – Generalnim direktorom nove kompanije, a Jean Leflour, direktor za klijente i kvalitetu kod PSA Peugeot Citroën, Generalnim direktorom.

« Ova će nam suradnja omogućiti da stvorimo znatne uštede na području elektrifikacije vozila. Ona je važna etapa na putu trajne mobilnosti », rekao je Norbert Reithofer. « Zahvaljujući ovom joint-ventureu, razvit ćemo i obogatiti našu ekspertizu i stvoriti europskog lidera u inovacijama na području hibridnih automobila », rekao je Philippe Varin.

BMW i PSA Peugeot Citroën već nekoliko godina uspješno surađuju na području benzinskih motora. Od 2006. do 2010. godine, zajedno su proizveli 1,8 milijuna motora. U veljači 2010. godine, dva partnera su se angažirala da razviju buduću generaciju motora s četiri cilindra, koji će zadovoljavati Euro 6 normu. Motori koji se trenutno proizvode opremaju modele Mini, kao i modele Peugeot i Citroën.

Vezani članci

Objavljeno pod: Piaruše

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (1)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. WACHSEN(ヴァクセン)…

    BMW i PSA ušli u brak sa svojim hibridima : Šesta Brzina…

Ostavi komentar