Kinezi nude milijardu dolara za Saab, Turci šalju svoju ponudu

Saab_propast

Saab je poznat po svojim kabrioletima

Sudbina tvrtke naizgled se čini jasna – ona neće preživjeti. Ipak, nije sve gotovo jer postoje interesenti za kupnju. Riječ je, naravno, o Kinezima, ali i Turcima

Saab, stalni usamljenik i vječiti igrač iz ‘undergrounda’ automobilske industrije, doživio je svoj posljednji sudar s tržištem. Bankrot je već proglašen, rasprodaja imovine je počela, proizvodnja stoji, automobili se u EU i SAD-u još mogu kupiti, ali bez garancije, a zalihe vozila u tvornici, uključujući koncepte se šalju u rezalište. Saab je, jednostavno rečeno, u jednom trenutku ostao bez para što je rezultiralo svime navedenim. Međutim, čak i unatoč tomu, Saab je donekle poželjna udavača, iako je pitanje što je od njega uopće ostalo.

Utjecaj General Motorsa

Naime, pojavio se netko spreman platiti koliko se traži, samo da bi tvrtka opstala. Naravno, riječ je o Kinezima. Njihova korporacija Youngman, koja u matičnoj zemlji zajedno sa Neoplanom i MAN-om proizvodi kamione i autobuse, nakon prve financijske injekcije od oko 30 milijuna dolara, Youngman sada šalje poruke kako je spreman kupiti Saab za svotu od čak milijardu dolara. Naravno, svota je ogromna zbog utjecaja General Motorsa, bivšeg vlasnika Saaba čije su loše odluke dovela do toga da Saab leži u lijesu i čeka odlazak na posljednji počinak. Kako GM ima značajan udio na kineskom tržištu automobila, a njegova je tehnologija mahom korištena za modele 9-4X i novi 9-5, Youngman je ponudio tako veliku svotu te se je spreman odreći navedenih modela i raditi samo novi 9-3, koji bi bio baziran na platformi najvećim dijelom razvijenoj naakon što je GM prodao Saab Spykeru.

Saab_propast2

Nažalost, nova era nije trajala dugo

Prema pisanju svjetskih agencija, čelnik Youngmana i njegov tim uskoro kreću u Švedsku kako bi na licu mjesta odrješili kesu. U suprotnom smjeru kreću dobavljači dijelova za Saab i Youngman. Naime, predvođeni ekipom iz Boscha lete u Kinu s ciljem izviđanja tehničkih varijanti za proizvodnju modela 9-3 u Kini. Youngmanu se, navodno, žuri. Osim Kineza, interes su pokazali i Turci. Reuters navodi kako je turski investicijski fond Brightwell holdings također spreman platiti kako bi postao vlasnik Saaba.

Rasipano vlasništvo

Turci su nešto oprezniji od Kineza, te ne žele kupovati pod svaku cijenu, nego razmatraju što je ostalo nakon što su stečajni upravitelji rasprodali velike dijelove imovine firme. Samo ime, naime, nije dio stečajne mase, jer je ono dijelom u vlasništvu tvrtke Saab AB, vojnog proizvođača koji, između ostalog, proizvodi i Grippen borbene zrakoplove, a dijelom u vlasništvu Scanije, čiji je većinski vlasnik Volkswagen. Dakle, čak i ako bude prihvaćena jedna od dvije aktualne ponude, pitanje je što će kupac zapravo dobiti u svoje ruke.

Vezani članci

Objavljeno pod: InfoNajnovije

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (51)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. visit this page…

    Kinezi nude milijardu dolara za Saab, Turci šalju svoju ponudu : Šesta Brzina…

Ostavi komentar