Ferrari hibrid s V12 motorom stiže u nasljedniku Enza

Ferrari Hy-Kers koncept na bazi Ferrarija 599 GTB

Ferrari Hy-Kers koncept na bazi Ferrarija 599 GTB

Izvršni direktor Ferrarija Amedeo Felisa izjavio je kako će nasljednik Enza uz V12 benzinac koristiti i hibridnu tehnologiju.

Ferrari će na nasljedniku Enza predstaviti serijsku izvedbu svoje hibridne tehnologije premijerno prikazane prošle godine na salonu automobila u Ženevi pod imenom Hy-Kers. U osnovi je riječ o Ferrariju 599 GTB sa KERS tehnologijom iz Formule 1. Navedeni koncept ima Ferrari hibridni sustav na kojem se mjenjač s dvije spojke ‘nadopunjava’ s električnim motorom i baterijama. Ferrari 599 GTB Hy-Kers troši 35 posto manje goriva od standardne izvedbe s benzinskim V12 motorom, od koje je 100 konja snažniji. Prilikom razvoja koncepta inženjeri su naročito pazili da svaki dodatni kilogram mase prati jedna konjska snaga kako se ne bi izgubile performanse. Amedeo Felisa je u nedavnoj izjavi za Autocar naglasio kako će upravo taj sustav biti na prvom Ferrari hibridu, nasljedniku Enza koji bi trebao biti prikazan grupi potencijlanih kupaca krajem ove godine, dok ćemo ga mi obični smrtnici vjerovatno vidjeti na sljedećm salonu automobila u Ženevi.

V6 Ferrariji u budućnosti

Dodao je kako će, poput mnogih drugih hibridinih automobila, i Ferrari hibrid štedjeti gorivo, a ne samo koristiti dodatnu snagu elektromotora i baterija. Prema najavama Felise, prvi Ferrari hibrid samo će utrti put prema ‘hibridizaciji’ Ferrarija, jer će, ako se pokaže da su kupci zadovoljni, i ostali modeli dobiti hibridni sustav, i to u serijskoj opremi. Ipak, prije toga će doći do daljnjeg smanjenja potrošnje budućih Ferrarijevih modela smanjenjem mase, aktivnom aerodinamikom te daljnjim poboljšanjima motora, ali i smanjenjem broja cilindara koji će se ugrađivati u njih. Tako će se Ferrari u budućnosti na neki način vratiti korjenima, jer tvrtka razmišlja o ponovnom uvođenju V6 motora u svoje automobile. Naime, prvi Ferrari sa središnje postavljenim motorom, bio je Dino, u kojeg se ugrađivao V6 benzinac.

Vezani članci

Objavljeno pod: Glavna vijestInfoNajnovije

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar