Novi izum – revolucionarna dječja sjedalica sa zračnim jastukom

Djecja_sjedalica

Britanski izumitelj Julian Preston-Powers nada se kako će dobiti odobrenje za prodaju revolucionarne dječje sjedalice sa zračnim jastukom od kevlara, koja će značajno povećati šanse za preživaljavanje djece u prometnim nesrećama.

Njegova dječja sjedalica naziva Carkoon (Automobilska čahura – Car=automobil, Cocoon=čahura) u deset milisekundi se pretvara u pravu čahuru tako što se gornji dio zatvara poklopcem napravljenim od kevlara, te tako štiti djecu od udara stvari koje i dalje lete po interijeru nakon što se automobil zaustavi prilikom sudara. Za razliku od standardnog zračnog jastuka, poklopac dječje sjedalice Carkoon ostaje fiksiran, te tako omogućava zaštitu i od požara, s time da dijete ispod njega ima dovoljno zraka za dvadeset minuta normalnog disanja.

Carkoon ima i ugrađen GPS uređaj koji nadležnim službama odmah javlja kako je došlo do nesreće i na kojoj lokaciji, u slučaju da odrasle osobe u automobilu ne mogu priskočiti djetetu u pomoć. Kako bi se mogla nesmetano prodavati, Carkoon dječja sjedalica trenutačno prolazi testiranja u Transport Research Laboratory, nezavisnoj britanskoj instituciji koja se brine za sigurnost prometa, a s ciljem prodaje na tržištu od sredine iduće godine. Osnovni cilj testiranja je osigurati kako ne bi došlo do toga da nije moguće osloboditi dijete iz Carkoon dječje sjedalice. Prema najavama autora, cijena Carkoon dječje sjedalice trebala bi iznositi 499 funti, odnosno nešto više od 4500 kuna. Više informacija o cijelom projektu dostupno je na službenoj web stranici.

Vezani članci

Objavljeno pod: Glavna vijestInfoNajnovije

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar