Opel razmišlja o tome da prekine proizvodnju Astre u Njemačkoj od 2015. godine

Opel_Astra_glavna_1

Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, Opel sa predstavnicima sindikata pokušava dogovoriti prestanak proizvodnje Astre u svojoj tvornici u Rüsselsheimu od 2015. godine nadalje.

Plan je preseljenje proizvodnih kapaciteta u tvornicu u Elsmere Portu u Engleskoj te u Gliwice u Poljskoj. Obje tvornice bi radile u tri smjene, odnosno bile bi maksimalno iskorišteni svi njihovi potencijali. Naravno, razlog su uštede, jer engleski i poljski radnici koštaju manje te imaju manja prava od njemačkih, čija su prava garantirana zakonima i propisima, a za njih se dodatno bore i sindikati, koji su posebno snažni u metalurškoj, automobilskoj i građevinskoj industriji.

Opelov problem su gubici, kojih je od 1999. naovamo natukao u iznosu od čak 19 milijardi dolara. Međutim, problem je predstojeća partija pokera sa sindikatima, koji su već izrazili svoje nezadovoljstvo ovim potezom, te povukli svoj prvi potez – pristali su na smanjenje plaća i ostalih beneficija kako bi tvrtka mogla naći sredstva za investiciju tešku 70 milijuna eura potrebnu kako bi se nova Opel Astra u Rüsselsheimu mogla proizvoditi i nakon 2015. godine. Konačnu će odluku o cijeloj priči donjeti uprava General Motorsa krajem ovog mjeseca.

Vezani članci

Objavljeno pod: Glavna vijest

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (0)

Trackback URL

Ostavi komentar