Alfa Romeo Spider na bazi Mazde MX-5, kreće novo partnerstvo

Alfa_Romeo_2uettottanta-glavna1
Sljedeći Roadster kojeg će proizvesti Alfa Romeo biti će tehnološki blizanac Mazde MX-5, što je samo uvod u daljnju suradnju dvije tvrtke, čija bi sinergija mogla dovesti do daljnjeg rasta oba branda.
Naime, poznato je kao je Sergio Marchionne, čovjek koji je izvukao Fiat grupu iz ralja sigurne propasti te joj potom pripojio Chrysler i Jeep veliki zagovornik sinergija u automobilskoj industriji. Marchionne je prije par godina izjavio kako vjeruje da će za desetak godina na svijetu postojati samo pet velikih koncerna proizvođača automobila koji će objediniti sve marke pod svojom kapom. Stoga već neko vrijeme traži rješenje za Alfu, koja u koncernu Fiat grupe stoji relativno loše (ne toliko kao Lancia, ali s Lanciom ionako nitko ne zna što napraviti već godinama), koja bi u sinergiji s Mazdom mogla procvjetati.
Mazda-MX-5
Naime, Marchionne želi da Alfa Romeo godišnje proda preko 300.000 automobila, a tvrtka je prošle godine kupcima isporučila samo trećinu od te cifre. Volkswagen je već iskazao interes za kupnju Alfa Romea, no Talijani su odbili njemačku ponudu. Mazda, koja je godinama bila u djelomičnom vlasništvu Forda, kao mali proizvođač također traži partnera, nekog tko bi mogao pomoći u proizvodnji većeg broja automobila i saniranju gubitaka, koje bilježi već četiri godine zarednom, prošle godine Mazda je ostvarila minus u blagajni od 1.2 milijarde dolara. Stoga bi proizvodnja roadstera na bazi sljedeće Mazde MX-5 mogla biti idealno rješenje, prije svega jer  Alfa Romeo u konceptnom modelu 2uettottanta kojeg je konstruirala Pininfarina već ima gotovog kandidata. Mazda MX-5 iduće generacije trebala je stići već ove godine, no dolazak je odgođen. Iduća generacija Mazde MX-5, na kojoj će se bazirati i novi Alfin roadster ima ciljanu masu od 1.000 kilograma, te naravno, stražnji pogon.
4C GTA bi trebala nalikovati na 8C Competizione

4C GTA bi trebala nalikovati na 8C Competizione

Svaki će automobil imati motore specifične za brand, tako da nećemo gledati samo Mazdu MX-5 sa logotipom Alfa Romea, već će 2uettottanta (nazovimo budući roadster tako) imati talijansko srce, ali ne i domovnicu. Naime, automobil će proizvoditi Mazda u svojoj tvornici u Hiroshimi, što je sjajna vijest jer je svima jasno kako Mazda može mnogo naučiti Talijane kad se radi o pouzdanosti automobila, koju velikim dijelom održava i zbog toga što većinu svojih modela proizvodi u Japanu. Zanimljivo je kako 2uettottanta neće biti jedini sportski automobil kojeg će za Alfa Romeo konstruirati i proizvoditi netko drugi. Naime, model 4C GTA zapravo je presvučeni KTM X-Bow, za kojeg će šasiju proizvoditi Dallara, a ostalo će biti proizvod KTM-a kombiniran s talijanskim motorom. Osim na 2uettottanti, Mazda i Alfa Romeo najavili su suradnju na još nekim modelima u Europi. Konačni sporazum o partnerstvu ove dvije tvrtke biti će potpisan u drugoj polovici ove godine.

Vezani članci

Objavljeno pod: Glavna vijestInfoNajnovijeVijesti

Tags:

RSSKomentari (1)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. home says:

    lesxdgvcybruixoqjthfzthxt

Ostavi komentar