Istraživanje otkrilo: Proizvođači automobila varaju kod mjerenja potrošnje!

potrosnja1

Istraživanje naručeno od strane Europske komisije otkrilo trikove, prevare i manipulacije kojima se proizvođači služe kako bi došli do čak 40 posto manjih brojki potrošnje goriva od realnih.

Osnovna izvedba Porschea 911, automobila koji ove godine slavi pedeset godina postojanja, prema podacima na službenoj internetskoj stranici, troši devet litara benzina na stotinu pređenih kilometara. Dake, Porsche 911 Carrera 2 Coupe, čiji 3.4 litreni motor razvija 350 konja na stotinu kilometara troši devet litara. Kako je to moguće? Nije moguće, znaju svi. A opet, podaci o potrošnji su gotovo smiješni, te ih svatko može komotno uvećati za minimalno 12%, a nisu rijetki slučajevi gdje automobili troše čak i 37% više od onoga što je naznačeno na službenim specifikacijama.

Ovaj tekst objavljen je u aktualnom izdanju našeg besplatnog iPad magazina. Osim njega, u iPad verziji magazina Šesta Brzina možete pročitati i sve o Porscheu 911 Turbo, novoj Mazdi 6, salonu automobila u Šangaju, propalim tržištim automobila zemalja u regiji te Volkswagen Golfu sa 503 konja! Testirali smo Chevrolet Cruze, Mazdu Cx-5 i Citroen C-Elysee. Pedeset godina postojanja Porschea 911 obilježili smo velikom temom na čak deset stranica. Svoj primjerak iPad magazina možete skinuti u App Storeu.

photo-1

Kreativnost u manipulaciji

Brojke ovise od modela do modela. Iako smo to svi znali, otkrila je to i Europska komisija, odnosno istraživanje koje je za nju izradila Transport and Environment, nevladina organizacija koja se bori za pametnije, bolje i čišće prometnice s istim takvim automobilima u cijeloj Europi. Njihovo istraživanje naziva ‘Mind the gap’ (Pazite na razmak), koncentriralo se na sve načine na koje proizvođači varaju kako bi prilikom testiranja potrošnje i emisije ugljičnog dioksida prikazali što manje brojke i tako prevarili potrošače – vozače. U istraživanju se tvrdi kako proizvođači raznim financijskim donacijama i drugim vrstama transfera svojih sredstava ‘usmjeravaju’ laboratorije u kojima se odvijaju neka testiranja te na taj način laboratoriji namještaju testiranja. Dokaze za to u T&E udruzi vide u tome da testiranja potrošnje automobila starijih godišta provedena u neovisnim laboratorijima znaju proizvesti i do 19% veće brojke nego što daju službene brojke, dok je kod novih generacija automobila potrošnja i do 37 posto veća. Kako proizvođači dobiju svoje brojke? Pomoću trikova, kaže izvještaj.

Mehanički i elektronički trikovi

Neki od općepoznatih su veći tlak u gumama, upotreba guma s niskim otporom kotrljanja (koje manje troše ali su nesigurne pa ih vozači u svakodnevnim uvjetima izbjegavaju), maksimalno reducirana masa automobila, testiranje u nerealnim uvjetima poput visokih temperatura i/ili velikih visina na kojima turbomotori troše manje goriva zbog rjeđeg zraka. Tu su i posebna, vrhunska maziva te lubrikanti koji omogućavaju da motor i ostale komponente automobila rade optimalno, a s kojima se automobili inače ne isporučuju. Proizvođači prilikom testiranja ljepljivim trakama prekrivaju sve utore/praznine oko prozora i vrata kako bi maksimalno poboljšali aerodinamiku, namještanje geometrije kotača, promjenjeni omjeri u mjenjačkim kutijama, te mijenjanje softwarea motora s ciljem minimaliziranja potrošnje.

potrosnja

Testovi i pravila stari preko 30 godina

Što je najgore, iz T&E-a su poručili kako proizvođači ne krše nikakva pravila, a sve zbog toga jer su testovi osmišljeni pred više od trideset godina. Osim potrošnje, niti brojke o emisijama CO2 nisu realne, tvrdi T&E. Dodaju kako je prosjek gama proizvođača ove godine na 132 grama ispuštenog CO2 po prijeđenom kilometru, dok famozni propis o 130 grama CO2 po prijeđenom kilometru stupa na snagu tek 2015. Dakle, proizvođači automobila su požurili gotovo dvije godine. T&E tvrdi kako su razlog tome također nekonzistentna laboratorijska istraživanja, te navodi da je smanjenje emisija CO2 od gotovo 30 posto u razdoblju u zadnjih deset godina samo blijedo slovo na papiru, odnosno brojka u laboratoriju. Stoga iz Transport & Environmenta predlažu nove regule za testiranja u laboratorijima i na cestama, te testiranje svih novih vozila po novim standardima počevši već od 2014. godine.

Ovaj tekst objavljen je u aktualnom izdanju našeg besplatnog iPad magazina. Osim njega, u iPad verziji magazina Šesta Brzina možete pročitati i sve o Porscheu 911 Turbo, novoj Mazdi 6, salonu automobila u Šangaju, propalim tržištim automobila zemalja u regiji te Volkswagen Golfu sa 503 konja! Testirali smo Chevrolet Cruze, Mazdu Cx-5 i Citroen C-Elysee. Pedeset godina postojanja Porschea 911 obilježili smo velikom temom na čak deset stranica. Svoj primjerak iPad magazina možete skinuti u App Storeu.

App_Store_Badge_EN_0609

Vezani članci

Objavljeno pod: Glavna vijestInfoVijesti

Tags:

O autoru:

RSSKomentari (1)

Ostavi komentar | Trackback URL

  1. nikola says:

    Mislim da su to svi primetetili i znaju, ali postoji gomia likova koji se kunu da njihov auto troši po specifikaciji valjda da ne bi neko pomislio da je neispravan pa će imati kasnije problema da ga prodaju. Ja na svom autu potrošnju sa računara uvek uvećam za 20% i to je otprilike realno.

Ostavi komentar